ама (сврз.) - око (имн.)

Момата русоглава, бела, дури жолта во лицето, како да има префрлено жолтникаво парланто преку образот, ама очите никако да ѝ ги улови.
„Исчезнување“ од Ташко Георгиевски (1998)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК