но (сврз.) - око (имн.)

Арслан се загледа внимателно во Анѓа, која ја држеше понаведнато главата, но очите го стрелаа.
„Калеш Анѓа“ од Стале Попов (1958)
Батериската светлина е уште матна. Но окото на Арсо остро проникнува.
„Пустина“ од Ѓорѓи Абаџиев (1961)
Срцето веќе ми спие, но очите уште ги држам отворени.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
Стравот ми помина, велам, но очите ми останаа големи.
„Небеска Тимјановна“ од Петре М. Андреевски (1988)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК