та (сврз.) - нов (прид.)

Та новата рана ја отвори старата; денес, кутра, да не бидам жива - над синот и мажот оплакувам одеднаш!
„Сердарот“ од Григор Прличев (1860)
Неделата би најубав ден Зашто тој ден Бог си починуваше и гледаше Народот како се крие зад стеблата Плашејќи се казна да не го снајде нова И да не заврни пепел од пеколот и снегот да не се стопи Та нов потоп да го снајде.
„Камена“ од Анте Поповски (1972)
Една мошне развиена машина со електронски мозок се нарекува “Charactron”, а големиот сметач за експерименти од нуклеарна физика дури се вика “Maniac”. (заб. на прир.: само да потсетиме дека првото издание на книгата “Светот како лавиринт”, кое на моменти прозвучува неверојатно актуелно и од кое користиме делови, е објавено 1957-та година) Athanasius Kircher, Проучување на оглас okno.mk | Margina #26-28 [1995] 204 Margina #26-28 [1995] | okno.mk 205 КРУЖНИЦА ИЛИ ЕЛИПСА За маниристичкиот “поредок” Некаде околу 1580-та новите елементи на знаењето од настанувачката природна наука почнуваат да го потиснуваат повеќезначниот свет на тнр. magia naturalis, иако тие два света, експерименталистичката научност и магиско-природофилозофски концепт уште многу години по 1660-та интерферираат.
„МАРГИНА бр. 26-28“ (1996)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК