та (сврз.) - седнат (прид.)

- шепна Фимка и дури сега удри да плачи, а плачот нејзин се растури по лединката и меѓy стеблата борови, ги растажи ранетите - осакатениците и жените собрани, та седнати под борје.
„Големата удолница“ од Петре Наковски (2014)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи
ДИГИТАЛНИ РЕСУРСИ НА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК