штом (сврз.) - пролет (имн.)

В сенчести гранчиња тука кукајца се вести штом пролет ќе наближи само, таговно в пресрет и кука.
„Сердарот“ од Григор Прличев (1860)
FlexiMac
 менување на македонски глаголи