ајде (чест.) - бе (изв.)

- Ајде бе дедо! Знам дека знаеш. Ајде! - Не знам!... - Знаеш!
„Било едно дете“ од Глигор Поповски (1959)
- Да ти ебам судбината проклета, викаше Трпе - Ајде бе, не се секирај, ќе испливаш од срањето - го тешеше другарот Спасе. - Жими ашимов шо ќе испливам.
„Двоглед“ од Горан Јанкуловски (2011)