pen - онтологија

бачило повеќе

мн. бачила
Вид збор: Именка, среден род
Летна сточарска дрвена колиба или населба каде што во текот на летото сточарите го чуваат добитокот и подготвуваат млечни производи.
Албански: bulmetore
Употреба: Земјоделство

калам повеќе

Види и: калем (м.)
мн. калами
Вид збор: Именка, машки род
калем
Турски: kalem

калем повеќе

мн. калеми
Вид збор: Именка, машки род
Зашилено перо од трска.
Албански: penë
Употреба: Архаизам

ПЕН повеќе

Вид збор: Скратеница
Интернационален клуб на писатели (поети, есеисти и новелисти).
Употреба: Литература

перо повеќе

мн. пера
Вид збор: Именка, среден род
(мн. пера) Перодршката со перцето заедно.
Албански: penë, stilolaps
(само едн.) Во изрази - симбол на пишување, на труд на писател.
Албански: penë, shkrim
Употреба: Преносно значење

перце повеќе

мн. перциња
Вид збор: Именка, среден род
перо за пишување
Албански: penë
Употреба: Деминутив

писалка повеќе

мн. писалки
Вид збор: Именка, женски род
Тоа со што се пишува.
Употреба: Ретко

писец повеќе

мн. писци
Вид збор: Именка, машки род
перце
Албански: penë
Употреба: Архаизам
Примери:
Писецот не му чинел.

пишало повеќе

мн. пишала
Вид збор: Именка, среден род
писалка
Албански: penë, stilograf
Употреба: Дијалектен збор , Разговорно

стило повеќе

Вид збор: Именка, среден род
пенкало

трло повеќе

мн. трла
Вид збор: Именка, среден род
Вид кошара во која се затвораат овците летно време.
Употреба: Земјоделство