treasury - онтологија

каса повеќе

мн. каси
Вид збор: Именка, женски род
финансии воопшто, пари
Албански: arkë, thesar
Употреба: Економија

ризница повеќе

мн. ризници
Вид збор: Именка, женски род
Просторија каде што се чуваат скапоцености, богатство, благо.
Албански: thesar

фиск повеќе

фискот
Вид збор: Именка, машки род
државна каса
Латински: fiscus Албански: thesar shetëror
Употреба: Економија
Правно лице што е носител на имотните права на државата.
Латински: fiscus Албански: fiskal
Употреба: Економија

фискал повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Правен застапник на државната каса.
Латински: fiscus Албански: fiskal
Употреба: Економија