abyss - онтологија

амбис повеќе

мн. амбиси
Вид збор: Именка, машки род
бездна, пропаст
Употреба: Геологија

бездна повеќе

мн. бездни
Вид збор: Именка, женски род
Длабочина без дно, во која не може да се види дното, бескрајна длабочина.
Албански: greminë, humnerë
Употреба: Геологија

кремно повеќе

мн. кремна
Вид збор: Именка, женски род
бездна

отсек повеќе

мн. отсеци
Вид збор: Именка, машки род
Место каде што е брегот обронат и стрмен.
Албански: humnerë
Употреба: Геологија

понор повеќе

мн. понори
Вид збор: Именка, машки род
Голема длабочина со стрмни страни.
Албански: greminë
Употреба: Геологија

провала повеќе

мн. провали
Вид збор: Именка, женски род
бездна
Албански: humnerë, ambis
Употреба: Геологија , Дијалектен збор

провалија повеќе

мн. провалии
Вид збор: Именка, женски род
бездна
Употреба: Геологија

пропаст повеќе

(едн.) пропаста
Вид збор: Именка, женски род
бескрајна длабочина
Албански: ambis, humnerë
Употреба: Геологија

урва повеќе

мн. урви
Вид збор: Именка, женски род
провалија, амбис
Албански: ambis, humnerë
Употреба: Геологија

урвина повеќе

Види и: урва (ж.)
мн. урвини
Вид збор: Именка, женски род
стрмнина
Употреба: Геологија