act - онтологија

акт повеќе

мн. акти
Вид збор: Именка, машки род
чин, дело, постапка, работа
Албански: akt
Чин, дел од театарска претстава.
Албански: akt
Употреба: Сцена
Слика или скулптура која претставува голо човечко тело.
Албански: akt
Употреба: Ликовна уметност

глуми повеќе

глумат
Вид збор: Глагол, несвршен
Игра, претставува, доловува некаков лик во претстава, филм и сл.
Употреба: Сцена

дејание повеќе

мн. дејанија
Вид збор: Именка, среден род
Лоша или подла постапка.

дејствие повеќе

мн. дејствија
Вид збор: Именка, среден род
дејство
Албански: veprim
Употреба: Воен термин
Еден дел од драмско дело.
Албански: akt
Употреба: Сцена

дејствува повеќе

дејствуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Врши некое дејство.
Албански: veproj

дело повеќе

мн. дела
Вид збор: Именка, среден род
постапка, чин
Албански: veprim

делува повеќе

делуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
влијае, дава резултат
Албански: ndikon

игра повеќе

играат
Вид збор: Глагол, несвршен
Настапува како актер, толкува ролја.
Албански: aktron
Употреба: Сцена

изглуми повеќе

Види и: глуми (несв.)
изглумат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со глумење.

инструмент повеќе

мн. инструменти
Вид збор: Именка, машки род
Документ или пропис што има правно дејство.
Албански: akt
Употреба: Административен термин

поглуми повеќе

Види и: глуми (несв.)
поглумат
Вид збор: Глагол, свршен
Глуми малку, некое време.

поза повеќе

мн. пози
Вид збор: Именка, женски род
Наместено, неискрено, неприродно однесување.
Албански: akt
Употреба: Преносно значење

постапи повеќе

постапат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши некакво дејство на определен начин, направи некоја постапка.

предмет повеќе

мн. предмети
Вид збор: Именка, машки род
Административна, судска постапка; службен акт.
Албански: lëndë, akt
Употреба: Административен термин , Правда

пројава повеќе

мн. пројави
Вид збор: Именка, женски род
постапка, акт
Албански: akt

процес повеќе

мн. процеси
Вид збор: Именка, машки род
Дејства преземени со цел постепено да се дојде до некаков резултат, цел.
Албански: veprim

чин повеќе

мн. чинови
Вид збор: Именка, машки род
Акт на пиеса и сл.
Албански: akt
Употреба: Сцена
дело, постапка
Албански: akt, veprim