activity - онтологија

активност повеќе

мн. активности
Вид збор: Именка, женски род
дејствување, работа
Албански: aktivitet

движење повеќе

Види и: движи (несв.)
мн. движења
Вид збор: Именка, среден род
Активности во даден временски период.
Албански: aktivitet

дејност повеќе

мн. дејности
Вид збор: Именка, женски род
Опсег, опфат на работа, активност, ангажираност.
Албански: veprimtari, aktivitet

живот повеќе

мн. животи
Вид збор: Именка, машки род
(едн.) Дејствување на човекот и на општествената заедница во некоја област.

работа повеќе

мн. работи
Вид збор: Именка, женски род
Дејност со која се произведува нешто.
Српски: рад Албански: punë Бугарски: работа

работење повеќе

Види и: работи (несв.)
работењето
Вид збор: Именка, среден род
активност
Албански: aktivitet
Примери:
Финансиско работење.