adequate - онтологија

адекватен повеќе

адекватни
Вид збор: Придавка
Што е соодветен, еднаков, сразмерен на нешто.

пригоден повеќе

пригодни
Вид збор: Придавка
Што одговара на настанот, моментот.

прикладен повеќе

прикладни
Вид збор: Придавка
соодветен
Примери:
најприкладна илустрација за расчекорот меѓу оптимизмот и суровата реалност

сообразен повеќе

сообразни
Вид збор: Придавка
Кој се согласува со нешто, кој е во согласност, соодветен.
Употреба: Книжевен збор

умесен повеќе

умесна
Вид збор: Придавка
Што е на место, соодветен.
Примери:
Умесен предлог.

хомологен повеќе

хомологни
Вид збор: Придавка
соодветен