adventurer - онтологија

авантурист повеќе

мн. авантуристи
Вид збор: Именка, машки род
Лице што има склоност кон авантури, што ризикува, ловец на среќа.

патешественик повеќе

Види и: патешествие (ср.)
мн. патешественици
Вид збор: Именка, машки род
патник, авантурист

патешественица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Жена патешественик.

рзак повеќе

мн. рзаци
Вид збор: Именка, машки род
За човек - немирен, бесен, енергичен.