advertising - онтологија

реклама повеќе

мн. реклами
Вид збор: Именка, женски род
(само едн.) Мерки што имаат за цел да привлечат купувачи, публика и сл.
Албански: reklamë
Употреба: Економија
Примери:
Малу е сторено за рекламата на нашите производи.
(само едн.) Распространување на податоци за некого за да добие популарност, популаризирање, препорачување.
Албански: reklamat
Употреба: Преносно значење
Примери:
Добар мајстор нема потреба од реклама.

рекламен повеќе

рекламна
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на реклама; кој содржи во себе реклама.
Албански: reklamues
Употреба: Економија
Примери:
Рекламно одделение.

рекламирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Соопштува, продава.
Албански: reklamim