age - онтологија

возрасен повеќе

возрасни
Вид збор: Придавка
Што се однесува на возраст.

возраст повеќе

мн. возрасти
Вид збор: Именка, женски род
Временски период од животот, од развојот на човекот.
Албански: moshë
Број на години од раѓањето на човекот или создавањето на нешто до определен момент.
Албански: moshë

врст повеќе

мн. врсти
Вид збор: Именка, женски род
Години на старост, возраст.

година повеќе

мн. години
Вид збор: Именка, женски род
возраст
Албански: moshë

годиште повеќе

мн. годишта
Вид збор: Именка, среден род
година, старост

доба повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
возраст, старост
Албански: moshë

застари повеќе

застарат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да старее.
Албански: plakem

поостари повеќе

Види и: остари (св.)
поостарат
Вид збор: Глагол, свршен
За предмет - излезе од употреба, оветви, застари.
Албански: vjetrohet

пора повеќе

мн. пори
Вид збор: Именка, женски род
врст, возраст
Албански: moshë
Употреба: Дијалектен збор