aim - онтологија

впери повеќе

вперат
Вид збор: Глагол, свршен
Управи, устреми, насочи нешто кон друго нешто или кон некого.
Албански: drejtoj, shënoj

наврти повеќе

навртат
Вид збор: Глагол, свршен
Впери оружје.
Албански: shënoj, drejtoj

наличи повеќе

наличат
Вид збор: Глагол, свршен
Нанишани, земе на нишан.
Албански: marr në shënjestër

намери повеќе

намерат
Вид збор: Глагол, свршен
Нанишани, земе на нишан.
Албански: shënoj, marr në shënjestër

нанишани повеќе

нанишанат
Вид збор: Глагол, свршен
Намести, насочи оружје (пушка, топ, стрела) кон целта, земе на нишан.
Турски: nişan almak

нишани повеќе

нишанат
Вид збор: Глагол, несвршен
Бара цел, насочува оружје со помошта на нишан кон целта.
Албански: marr në shënjestër
Употреба: Воен термин
Има, пројавува некаква намера, се стреми кон некоја цел.
Албански: synoj, shënoj
Употреба: Преносно значење

отправи повеќе

отправат
Вид збор: Глагол, свршен
(се отправи) Се упати негде, во некоја насока.
Албански: drejtoj

умери повеќе

умерат
Вид збор: Глагол, свршен
Погоди точно во цел, нанишани.
Примери:
Последен куршум исфрлил/ последен душман умерил.

умерува повеќе

Види и: умери (св.)
умеруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Погоди (во цел, во нишан).

цели повеќе

целат
Вид збор: Глагол, несвршен
Има цел, се стреми кон некоја цел.
Албански: qëllim