allow - онтологија

даде повеќе

дадам
Вид збор: Глагол, свршен
дозволи, допушти, се согласи
Албански: lejoj

дозволи повеќе

дозволат
Вид збор: Глагол, свршен
Одобри вршење на некоја работа.
Албански: lejoj

допушти повеќе

допуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Дозволи, признае нешто, не спречи, не оспори.

припушти повеќе

припуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Дозволи некому движење, да дојде, да влезе (обично во негација).

пушти повеќе

пуштат
Вид збор: Глагол, свршен
Остави, дозволи да врши некое дејство.
Албански: lejoj

трпи повеќе

трпат
Вид збор: Глагол, несвршен
Допушта нешто.
Албански: lejoj