altar bread - онтологија

нафора повеќе

мн. нафори
Вид збор: Именка, женски род
Парче (залак) осветен леб што им се дава на православните верници при причестување, по богослужба.
Употреба: Црковен термин

панагија повеќе

мн. панагии
Вид збор: Именка, женски род
поскура
Употреба: Црковен термин

поскура повеќе

мн. поскури
Вид збор: Именка, женски род
Обредно лепче од квасено пресно тесто, симбол на Телото Христово, што служи за причестување во православната црква.
Употреба: Црковен термин