anemic - онтологија

анемичен повеќе

анемичниот
Вид збор: Придавка
Што боледува од анемија.
Употреба: Медицина
Што е малодушен.

бескрвен повеќе

бескрвниот
Вид збор: Придавка
Што е без доволно крв.
Употреба: Медицина

малокрвен повеќе

малокрвниот
Вид збор: Придавка
Што е со слаба крв, слабокрвен.
Употреба: Медицина

слабокрвен повеќе

слабокрвна
Вид збор: Придавка
Кој страда од слабокрвност; болен, блед поради слабокрвност.
Употреба: Медицина
Примери:
Слабокрвно лице.
Недоволно развиен, слабо напреден.
Примери:
Слабокрвна организација.

слабокрвно повеќе

Вид збор: Прилог
анемично