anger - онтологија

вжешти повеќе

вжештат
Вид збор: Глагол, свршен
разгневи, распали, разлути
Албански: nxehë, hidhëron
Употреба: Преносно значење

возли повеќе

(се) возлат
Вид збор: Глагол, свршен
се налути, се јадоса
Примери:
Многу се возлил.

гневи повеќе

гневат
Вид збор: Глагол, несвршен
лути, разгневува
Албански: hidhëroj

дразни повеќе

дразнат
Вид збор: Глагол, несвршен
Задева, гиба, нервира некого.
Албански: inatos

запали повеќе

запалат
Вид збор: Глагол, свршен
(се запали) се разгневи, пламне
Албански: inatos
Употреба: Преносно значење
Ми (ти, му...) се запали крвта - се вознемири, се налути, се разгневи.
Албански: inatos

зачепка повеќе

Види и: чепка (несв.)
зачепкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да задева.
Албански: inatos
Употреба: Преносно значење

изналути повеќе

Види и: налути (св.)
(се) изналутат
Вид збор: Глагол, свршен
Се налути многу некому.

исаска повеќе

исаскаат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика некого, разлути со предизвикувачко однесување или зборување.
Албански: hidhëroj

јадоса повеќе

јадосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Создаде некому јад, исполни некого со јад
Албански: mjeroj
(се јадоса) Се исполни со јад.
Албански: mjeroj

каздиса повеќе

каздисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Налути некого.
Турски: kızmak Албански: këzdis, hidhëron
Употреба: Разговорно
(се каздиса) се налути
Турски: kızmak Албански: këzdiset, hidhërohet

лути повеќе

лутам
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави некого лут, предизвикува кај некого лутина, гнев, бес.
Албански: hidhëron
(се лути) Се нервира, се гневи, станува лут.
Албански: hidhërohet
(се лутат) Се лутат еден со друг.
Албански: hidhërohet

навозли повеќе

Види и: возли (св.)
(се) навозлат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) возли

наостри повеќе

наострат
Вид збор: Глагол, свршен
(се наостри) Се настрои за расправија со некого, се налути на некого.
Албански: shtie për grindje

напрчи повеќе

напрчат
Вид збор: Глагол, свршен
(се напрчи) се намурти, се налути
Албански: hidhëroj
Употреба: Преносно значење

напука повеќе

напукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Налути, насекира, вознемири некого.
Албански: hidhëroj, zemëroj
Употреба: Разговорно
(се напука) Се налути, се насекира, се вознемири.
Албански: hidhëroj, zemëroj
Употреба: Разговорно

подлути повеќе

подлутат
Вид збор: Глагол, свршен
(се подлути) Се налути малку, во некоја мера.
Албански: zemëroj

подналути повеќе

Види и: налути (св.)
подналутат
Вид збор: Глагол, свршен
Налути некого малку, во некоја мера.
Албански: hidhëroj

појадоса повеќе

Види и: јадоса (св.)
појадосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Јадоса некого малку или уште повеќе.
(се појадоса) Се исполни со јад, се јадоса малку или уште повеќе.

попука повеќе

попукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Намерно нервира, лути некого некое време.
Албански: nevrikos, hidhëroj
Употреба: Преносно значење

поразгневи повеќе

Види и: разгневи (св.)
поразгневат
Вид збор: Глагол, свршен
Разгневи некого малку, во мала мера.
(се поразгневи) Се разгневи малку, во мала мера.

поразлути повеќе

Види и: разлути (св.)
поразлутат
Вид збор: Глагол, свршен
Разлути, разгневи некого малку, во мала мера.
(се поразлути) Се разлути, се разгневи малку, во мала мера.

потсрди повеќе

Види и: срди (несв.)
потсрдат
Вид збор: Глагол, свршен
Налути, расрди малку, во мала мера некого.

раздразни повеќе

Види и: дразни (несв.)
раздразнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се раздразни) Падне во раздразнета состојба.
Албански: hidhëroj, zemrohem

разлути повеќе

разлутат
Вид збор: Глагол, свршен
разгневи, расрди
Албански: zemëroj
Употреба: Разговорно

распука повеќе

распукаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се распука) се разлути
Албански: hidhërim
Употреба: Дијалектен збор

расрди повеќе

Види и: срди (несв.)
расрдат
Вид збор: Глагол, свршен
разлути
Албански: hidhëroj
Примери:
Не можеш лесно да го расрдиш.

срди повеќе

срдат
Вид збор: Глагол, несвршен
Предизвикува гнев, незадоволство кај некого.
Албански: zemërohem
Примери:
Немој да го срдиш човекот.

стека повеќе

(се) стекаат
Вид збор: Глагол, несвршен
се срди, се лути
Употреба: Дијалектен збор

ујадува повеќе

Види и: ујади (св.)
(се) ујадуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) ујади

улути повеќе

Види и: налути (св.)
улутат
Вид збор: Глагол, свршен
налути
Албански: hidhëroj
Употреба: Народна поезија
Примери:
Го улути кнезот.