announce - онтологија

вести повеќе

вестат
Вид збор: Глагол, несвршен
јавува, соопштува, навестува
Албански: paralajmëron

гатне повеќе

гатнат
Вид збор: Глагол, свршен
загатне, навести

декларира повеќе

декларираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се декларира) Се изјасни, се определи за некого или за нешто.
Албански: njoftoj

загатне повеќе

загатнат
Вид збор: Глагол, свршен
Наспомне, поткаже нешто оддалеку.

каже повеќе

кажат
Вид збор: Глагол, свршен
Соопшти, изрази со друго средство наместо со зборови.
Албански: shpall

навести повеќе

навестат
Вид збор: Глагол, свршен
Најави претходно.

најави повеќе

најават
Вид збор: Глагол, свршен
Претходно извести за некој иден настан.
Албански: lajmëroj
Објави доаѓање на некого, претстави некого, нечиј настап и сл.
Албански: shpalli
(се најави) Извести некого за своето доаѓање во посета.
Албански: lajmëroj

обзнани повеќе

обзнанат
Вид збор: Глагол, свршен
Изнесе во јавност.

објави повеќе

објават
Вид збор: Глагол, свршен
Разгласи нешто, огласи, соопшти нешто некому.
Албански: shpall
Даде официјално соопштение, потврда за нешто.
Албански: shpall

огласи повеќе

огласат
Вид збор: Глагол, свршен
Објави, соопшти, разгласи нешто.
Албански: shpall

пријави повеќе

пријават
Вид збор: Глагол, свршен
(се пријави) Се јави, извести некого за своето доаѓање, присуство.
Албански: shpall

прогласи повеќе

прогласат
Вид збор: Глагол, свршен
Огласи, пушти абер.
Албански: lajmëroj

разгласи повеќе

разгласат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде гласност на нешто.
Албански: shpall
Примери:
Кој ја разгласи најпрво веста?
(се разгласи) Стане познат на мнозина.
Албански: shpall, njoftoj
Примери:
Се разгласи брзо во градот.

разгласува повеќе

Види и: разгласи (св.)
(се) разгласуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) разгласи

соопштува повеќе

Види и: соопшти (св.)
соопштуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
соопшти