anthology - онтологија

антологија повеќе

мн. антологии
Вид збор: Именка, женски род
Збирка на одбрани дела од различни автори.
Употреба: Литература

зборник повеќе

мн. зборници
Вид збор: Именка, машки род
Книга составена од повеќе книжевни или научни статии, расправи, документи, обично тематски поврзани.
Употреба: Литература

китка повеќе

мн. китки
Вид збор: Именка, женски род
Збирка од песни или стихотворби.
Албански: antologji, përmbledhje
Употреба: Преносно значење

стихозбирка повеќе

мн. стихозбирки
Вид збор: Именка, женски род
збирка стихови
Употреба: Литература