apple - онтологија

жетварче повеќе

мн. жетварчиња
Вид збор: Именка, среден род
Вид јаболко што се бере во јули.
Албански: mollë petrovke
Употреба: Ботаника

јаболко повеќе

мн. јаболка
Вид збор: Именка, среден род
Плод од јаболкница.
Албански: mollë
Употреба: Ботаника , Гастрономија
Поиздадена 'рскавица од гркланот на предниот дел од вратот кај маж.
Албански: Arrëz fyti
Употреба: Анатомија

јаболкце повеќе

мн. јаболкца
Вид збор: Именка, среден род
јаболко
Албански: mollë
Употреба: Биологија , Деминутив
Адамово јаболко.
Албански: Arrëz fyti
Употреба: Анатомија

јаболчиште повеќе

Види и: јаболко (ср.)
мн. јаболчишта
Вид збор: Именка, среден род
јаболко
Албански: mollë e madhe
Употреба: Аугментатив

киселачка повеќе

мн. киселачки
Вид збор: Именка, женски род
Bид диво, кисело јаболко.
Албански: mollë e tharbët
Употреба: Ботаника

киселица повеќе

мн. киселици
Вид збор: Именка, женски род
Диво, кисело јаболко.
Албански: mollë e tharbët
Употреба: Ботаника

перша повеќе

мн. перши
Вид збор: Именка, женски род
Зимна сорта на јаболка.
Албански: lloj molle dimërore
Употреба: Ботаника , Дијалектен збор

ренета повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Вид фино јаболко.
Албански: lloj molle
Употреба: Ботаника

црвенушка повеќе

мн. црвенушки
Вид збор: Именка, женски род
Вид црвено јаболко.