appoint - онтологија

донесе повеќе

донесат
Вид збор: Глагол, свршен
Назначи некого на некое работно место, на некоја функција.
Албански: caktoj
Употреба: Разговорно

закаже повеќе

закажат
Вид збор: Глагол, свршен
За состанок, средба - договори или објави одржување (со термин и место).
Албански: caktoj

именува повеќе

именуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Постави, поставува на должност, функција, произведе, произведува во чин, звање и сл.
Албански: caktoj
Употреба: Административен термин

назначи повеќе

назначат
Вид збор: Глагол, свршен
Определи, постави на служба, на работа, задолжи за вршење на некоја работа.
Албански: saktoj, emëroj

наименува повеќе

наименуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Постави некого на некоја должност, на некое место во определена хиерархија (во државна, црковна служба).

постави повеќе

постават
Вид збор: Глагол, свршен
Назначи некого за вршење определена должност, служба.
Албански: caktoj

прими повеќе

примат
Вид збор: Глагол, свршен
Прифати нешто на определен начин, реагира на нешто.
Албански: pranoj, merr
(се прими) Се согласи да прифати некоја должност, работа и сл.
Албански: pranoj