apricot - онтологија

зарделија повеќе

мн. зарделии
Вид збор: Именка, женски род
кајсија
Турски: zerdali Албански: kajsi
Употреба: Ботаника

зерделија повеќе

Види и: зарделија (ж.)
мн. зерделии
Вид збор: Именка, женски род
Вид кајсија.
Албански: kajsi zerdeli
Употреба: Ботаника

ѕенѕер повеќе

мн. ѕенѕери
Вид збор: Именка, машки род
Вид кајсија.
Латински: Prunus armeniaca Албански: lloj kajsie
Употреба: Ботаника

илинка повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Еден вид кајсија што узрева околу Илинден.
Албански: lloj kajsie, ilinkë
Употреба: Ботаника

кајсија повеќе

мн. кајсии
Вид збор: Именка, женски род
Дрво, овошка со жолто-црвен плод и голема семка во средината.
Латински: Prunus armeniaca Турски: kayısı Албански: kajsi
Употреба: Ботаника
Плодот од тоа дрво.
Турски: kayısı Албански: kajsi
Употреба: Гастрономија