archetype - онтологија

архитип повеќе

мн. архитипови
Вид збор: Именка, машки род
Типичен пример.
Албански: tipik

праоблик повеќе

мн. праоблици
Вид збор: Именка, машки род
Прв, првобитен облик на нешто.
Употреба: Книжевен збор

праобразец повеќе

мн. праобрасци
Вид збор: Именка, машки род
Прв, првобитен образец.

првообразец повеќе

мн. првообрасци
Вид збор: Именка, машки род
праобразец