arrange - онтологија

аранжира повеќе

аранжираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Убаво, со смисла уреди, уредува, подготви, подготвува.
Албански: aranzhoj
Приреди, приредува музичко дело за изведување.
Албански: aranzhoj
Употреба: Музика и танц

годи повеќе

годат
Вид збор: Глагол, несвршен
готви, подготвува, токми
Албански: ujdis

договори повеќе

договорат
Вид збор: Глагол, свршен
Постигне договор; закаже, организира (средба, состанок).
Албански: aranzhon

дореди повеќе

Види и: реди (несв.)
доредат
Вид збор: Глагол, свршен
Реди, нареди до крај.

издоговори повеќе

издоговорат
Вид збор: Глагол, свршен
Договори конечно, целосно, договори со повеќемина, со сите.

изнамести повеќе

Види и: намести (св.)
изнаместат
Вид збор: Глагол, свршен
Намести сѐ што било за местење.
Албански: vendos
Смести повеќемина некаде, на работа, да престојува и сл.
Албански: vendos
Употреба: Преносно значење

испореди повеќе

испоредат
Вид збор: Глагол, свршен
испонареди
Албански: radhitem

мести повеќе

местат
Вид збор: Глагол, несвршен
Доведува во ред, става на соодветно место.
Албански: rregulloj
Прередува од едно место на друго.
Албански: rivendos

нагласи повеќе

нагласат
Вид збор: Глагол, свршен
Договори, среди нешто, некоја работа.
Албански: rregulloj

нареди повеќе

наредат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави, размести во определен ред.
Албански: urdhëroj
Среди, уреди, доведе во добра состојба.
Албански: rregulloj
Употреба: Преносно значење

пакува повеќе

пакуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
мести, средува, подредува
Албански: rregulloj
Употреба: Разговорно

развие повеќе

развијат
Вид збор: Глагол, свршен
распореди
Албански: shpërndaj
Употреба: Воен термин

ранжира повеќе

ранжираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Размести, разместува; постави, поставува во ред железнички вагони.

реди повеќе

редат
Вид збор: Глагол, несвршен
Става в ред нешто растурено, уредува.
Албански: rregulloj
(се реди) Се става в ред.
Албански: rradhitet
(се реди) Се изредува, следува еден по друг.
Албански: radhitet

сложи повеќе

сложат
Вид збор: Глагол, свршен
Положи на едно место, во определен ред разни предмети.
Албански: rregulloj

стави повеќе

Види и: става (несв.)
стават
Вид збор: Глагол, свршен
Нареди неопходното за јадење.
Албански: aranzhoj

стокмува повеќе

Види и: токми (несв.)
стокмуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
токми
Албански: gatis, rregulloj

строи повеќе

стројат
Вид збор: Глагол, несвршен
Става во ред, реди.
Албански: rregulloj

ујдиса повеќе

ујдисаат
Вид збор: Глагол, свршен
(преод.) договори
Турски: uydurmak Албански: rregulloj
Употреба: Разговорно

уреди повеќе

уредат
Вид збор: Глагол, свршен
нагласи
Албански: rregulloi, ujdisi

уредува повеќе

Види и: уреди (св.)
уредуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
нагласува
Албански: theksoj

устрои повеќе

устројат
Вид збор: Глагол, свршен
уреди, организира