as soon - онтологија

а повеќе

Вид збор: Сврзник
За нагласување на наизменично вршење на дејства, за временско сопоставување.

колку повеќе

Вид збор: Сврзник
Со временско значење, во зависносложени реченици.
Употреба: Народна поезија

што повеќе

Види и: што (зам.)
Вид збор: Сврзник
(за време) При покажување дејство по кое веднаш се извршува дејството на главната реченица.