ashtray - онтологија

пепеларник повеќе

мн. пепеларници
Вид збор: Именка, машки род
Посатка за тресење пепел од цигара.
Албански: tavëll, taketuke

пепелник повеќе

мн. пепелници
Вид збор: Именка, машки род
Сад во кој што се тресе пепелот од цигарите.
Албански: tavëll, taketuke

пепелница повеќе

мн. пепелници
Вид збор: Именка, женски род
пепелник
Албански: tavëll, taketuke

пепелниче повеќе

Види и: пепелница (ж.)
мн. пепелничиња
Вид збор: Именка, среден род
пепелница
Употреба: Деминутив
Примери:
порцеланско пепелниче