assemble - онтологија

вклопи повеќе

вклопат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави, состави, намести во склоп, едно во друго.
Албански: grumbulloj

зглоби повеќе

зглобат
Вид збор: Глагол, свршен
Сврзе, поврзе зглобови.
Албански: lidhë

монтира повеќе

монтираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изврши, врши монтажа.

наврви повеќе

Види и: врви (несв.)
наврват
Вид збор: Глагол, свршен
(се наврви) се насобере
Албански: mblidhet

склопи повеќе

склопат
Вид збор: Глагол, свршен
Состави делови од нешто, поврзе, соедини.
Албански: përpiloj

склопува повеќе

Види и: склопи (св.)
(се) склопуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) склопи

сложи повеќе

сложат
Вид збор: Глагол, свршен
Состави заедно делови на нешто.
Албански: grumbulloj

собере повеќе

соберат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане причина да дојдат мнозина, некои да се сретнат.
Албански: mbledh, grumbulloj
(се собра) Се сосредоточи на едно место.
Албански: tuboj