authorization - онтологија

авторизација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Дозвола, привилегија за извршување одредени функции.
Употреба: Информатика
Потврдување, прифаќање на текст или на пронајдок, изум за свој; примање врз себе авторска одговорност и права за авторско дело.

овластување повеќе

мн. овластувања
Вид збор: Именка, среден род
(глаг. им.) овласти
Албански: autorizim
Писмена потврда, документ со кој на некого се пренесува правото во името на некого да извршува некоја работа; полномоштво.
Албански: autorizim
Употреба: Административен термин