back - онтологија

грб повеќе

мн. грбови
Вид збор: Именка, машки род
Заден дел од телото меѓу вратот и половината.
Албански: shpinë
Употреба: Анатомија

задница повеќе

мн. задници
Вид збор: Именка, женски род
Дел од облека што го покрива задниот дел од телото.
Албански: pasmë

крст повеќе

мн. крстови
Вид збор: Именка, машки род
Долниот дел на 'рбетниот столб и карличните коски со кои cе вкрстува.
Албански: kryqëza
Употреба: Анатомија

плеќи повеќе

плеќите
Вид збор: Именка, множина
Задниот дел од рамената и горниот дел од грбот.
Албански: supe
Употреба: Анатомија , Разговорно

половина повеќе

мн. половини
Вид збор: Именка, женски род
Дел од телото на човекот.
Албански: mesi
Употреба: Анатомија

тил повеќе

мн. тилови
Вид збор: Именка, машки род
задниот дел на главата
Албански: prapa
Употреба: Анатомија
заден дел
Албански: prapa
Употреба: Разговорно

тилје повеќе

Види и: тил (м.)
(едн.) тилјето
Вид збор: Именка, среден род
тил
Примери:
Го удри со тилјето на секирата.