bad - онтологија

килав повеќе

килавиот
Вид збор: Придавка
Што е лош, слаб.

крастав повеќе

краставиот
Вид збор: Придавка
Што прилега на краста, лош, одвратен.

криминален повеќе

криминалниот
Вид збор: Придавка
Што нема никакви квалитети, многу лош.
Албански: i keq

лош повеќе

лоши
Вид збор: Придавка
Што не е добар (во морална смисла).
Албански: i keq, i ligë, i pamoralshëm
Што не чини, што е неквалитетен.
Албански: i keq
Што не е добар во својата работа, занимање и сл.
Албански: i keq, i dobët
Што е без содржинска, естетска и друга вредност.
Албански: i keq, i varfër
Што не донесува соодветна, доволна корист.
Албански: i pavlerë
За време - што е непријатно, опасно, тешко.
Албански: i keq, i rreyikshëm

неарен повеќе

неарни
Вид збор: Придавка
Што не е арен, што не е добар.
Употреба: Разговорно

негативен повеќе

негативни
Вид збор: Придавка
лош, неповолен

недобар повеќе

недобриот
Вид збор: Придавка
Што не е добар; непријатен.

неубав повеќе

неубавиот
Вид збор: Придавка
Што не е добар.

очаен повеќе

очајни
Вид збор: Придавка
Што предизвикува очај; многу лош.
Примери:
очајно време, очајна приредба

свргав повеќе

свргава
Вид збор: Придавка
За време - лут, остар.
Примери:
Свргаво време.

слаб повеќе

слаби
Вид збор: Придавка
Кој лошо ја исполнува својата работа.

тежок повеќе

тешки
Вид збор: Придавка
За болест, рана и сл.
Албански: i sëmurë
Употреба: Преносно значење
За миризба - силен, тешко поднослив.
Албански: i lig
Употреба: Преносно значење

црн повеќе

црни
Вид збор: Придавка
негативен, лош
Албански: i keq
Употреба: Преносно значење