bag - онтологија

бапка повеќе

мн. бапки
Вид збор: Именка, женски род
гуша
Албански: fyt

дисаѓи повеќе

Види и: бисаги (само мн.)
дисаѓите
Вид збор: Именка, множина
Споени две торби што се носат преку рамо или се префрлаат преку коњ или магаре.

лов повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што е уловено.
Албански: gjah

мев повеќе

мн. мевови
Вид збор: Именка, машки род
Направа од кожа што е составен дел од гајдата.
Албански: torbë, trastë
Употреба: Музика и танц

мешина повеќе

мн. мешини
Вид збор: Именка, женски род
Кожена направа за дување.
Албански: thes lëkure
Употреба: Архаизам

тагарче повеќе

мн. тагарчиња
Вид збор: Именка, среден род
вид кожена торба

торба повеќе

мн. торби
Вид збор: Именка, женски род
Поголемо ќесе од некаква ткаенина или од кожа - за в раце или за на рамо.
Турски: torba Албански: strajcë
количество

торбе повеќе

Види и: торба (ж.)
мн. торбиња
Вид збор: Именка, среден род
торба
Употреба: Деминутив

тулум повеќе

мн. тулуми
Вид збор: Именка, машки род
мев, мешина
Турски: tulum

ќесе повеќе

мн. ќесиња
Вид збор: Именка, среден род
Крпа за триење при капење.
Албански: leckë
торбичка
Албански: çantë

ќесија повеќе

Види и: ќесе (ср.)
мн. ќесии
Вид збор: Именка, женски род
вреќа
Турски: kese
Употреба: Архаизам

ќесичка повеќе

Види и: ќесе (ср.)
мн
Вид збор: Именка, женски род
ќесе
Употреба: Деминутив

цегер повеќе

мн. цегери
Вид збор: Именка, машки род
Торба за носење животни намирници.

чанте повеќе

Види и: чанта (ж.)
мн. чантиња
Вид збор: Именка, среден род
чантичка, торбичка
Албански: çantë
Употреба: Деминутив

чантиче повеќе

Види и: чанта (ж.)
мн. чантичиња
Вид збор: Именка, среден род
торбичка
Албански: çantë e vogël