ball - онтологија

бал повеќе

мн. балови
Вид збор: Именка, машки род
Свечена вечерна игранка само за поканети гости, обично во сала.

кугла повеќе

мн. кугли
Вид збор: Именка, женски род
Спортски реквизит во вид на топка, од различен материјал, кој служи во атлетиката за натпревари во фрлање, а во куглањето за туркање на кеглите.
Германски: Kugel
Употреба: Спорт
топка
Германски: Kugel

топка повеќе

мн. топки
Вид збор: Именка, женски род
геометриско тело
Албански: top
Употреба: Математика
Предмет со сферична форма, валчест предмет.
Албански: topth
спортски реквизит
Турски: top Албански: top
Употреба: Спорт

шар повеќе

мн. шари
Вид збор: Именка, машки род
топка
Албански: top
Примери:
Земниот шар.