bar - онтологија

бар повеќе

мн. барови
Вид збор: Именка, машки род
Ноќен локал со музика и забавна програма.
Албански: bar
Употреба: Гастрономија
Бифе, мал локал во кој се служат пијалаци, најчесто стоејќи.
Албански: bar
Употреба: Гастрономија
бифе (во креденец)
Албански: bife, bar
Единица за мерење воздушен притисок.
Албански: bar
Употреба: Физика

заворна повеќе

мн. заворни
Вид збор: Именка, женски род
Лост или клинец со кој се осигурува врата да не се отвора.
Употреба: Разговорно

залости повеќе

залостат
Вид збор: Глагол, свршен
Затвори врата со помош на лост, резе и сл.

замандали повеќе

замандалат
Вид збор: Глагол, свршен
Затвори врата со мандало.

локал повеќе

мн. локали
Вид збор: Именка, машки род
Просторија во која луѓето доаѓаат заради забава.
Албански: lokal
Употреба: Гастрономија

лост повеќе

мн. лостови
Вид збор: Именка, машки род
Железен или дрвен стап за потпирање или затворање врата.
Албански: shufër
Употреба: Дијалектен збор

мандало повеќе

мн. мандала
Вид збор: Именка, среден род
Дрвена гредичка што се става попречно од внатрешната страна на врата, порта за затворање, а при отворање се поткрева.

нажапчи повеќе

нажапчат
Вид збор: Глагол, свршен
Затвори врата, порта со жапка, на жапка.

пречка повеќе

мн. пречки
Вид збор: Именка, женски род
Попречна греда; хоризонтална греда што ги спојува диреците на голот.
Албански: shtyllë
Употреба: Спорт
Попречна греда; хоризонтална летва што ја определува височината при скокање.
Албански: shufër
Употреба: Спорт

реза повеќе

Види и: резе (ср.)
Вид збор: Именка, женски род
резе
Турски: reze
Употреба: Дијалектен збор

резе повеќе

мн. резиња
Вид збор: Именка, среден род
Железна направа за заклучување на порта, прозорец и сл.
Турски: reze
Примери:
Повлечи го резето на портата.

статива повеќе

мн. стативи
Вид збор: Именка, женски род
Една од гредите на голот.
Употреба: Спорт

шанк повеќе

мн. шанкови
Вид збор: Именка, машки род
Пулт во кафеана, ресторан.
Германски: Schank Српски: шанк
Употреба: Гастрономија

шибер повеќе

мн. шибери
Вид збор: Именка, машки род
Механизам со лизгачки делови - во некои машини, на прозорци, врати и сл.
Германски: Schieber Албански: shiber derë
Употреба: Технологија

штанга повеќе

мн. штанги
Вид збор: Именка, женски род
метален лост, метална прачка
Германски: Stange

штангла повеќе

мн. штангли
Вид збор: Именка, женски род
Парче во форма на четвртеста прачка.
Германски: Stange Албански: shufër hekuri
Употреба: Технологија
Метална прачка во вид на лост.
Германски: Stange