basin - онтологија

базен повеќе

мн. базени
Вид збор: Именка, машки род
Област од која истечни води се слеваат во некоја друга истечна вода или во неистечни води.
Албански: basen, pellg ujor
Употреба: Географија

басен повеќе

мн. басени
Вид збор: Именка, машки род
Област од којашто водите се слеваат во некоја река, езеро или море.
Албански: basen, pellg
Употреба: Географија
Подрачје на големи рудни богатства.
Албански: basen
Употреба: Географија

калица повеќе

мн. калици
Вид збор: Именка, женски род
голем сад за вода

шадрван повеќе

шадрванот
Вид збор: Именка, машки род
Базен, особено кај џамија за земање абдест.
Турски: şadırvan Албански: shadërvan, fontanë
Употреба: Архаизам