bathe - онтологија

бања повеќе

бањаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Капе некого.
Албански: laj

добања повеќе

добањаат
Вид збор: Глагол, свршен
Избања, искапе некого; заврши со бањањето.
Албански: laj
Се добања, се избања.
Албански: lahem

доизбања повеќе

Види и: избања (св.)
доизбањаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се доизбања) Се избања до крај.
Албански: laj deri në fund

доискапе повеќе

Види и: искапе (св.)
доискапат
Вид збор: Глагол, свршен
Искапе до крај, докапе.
Албански: lahem
(се доискапе) Се искапе до крај, заврши со капењето.
Албански: lahem
Заврши со капење.
Албански: lahem

забања повеќе

Види и: бања (несв.)
забањаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да бања некого.
Албански: laj, bëj banjë
Избања некого малку, набрзина.
Албански: lajë shpejt e shpejt
(се забања) Почне да се бања.
Албански: lahem
(се забања) Се избања малку, набрзина; се пробања.
Албански: lahem shpejt

закапе повеќе

закапат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да капе, да бања некого.
Албански: pikoj
Искапе некого малку, набрзина.
Албански: pikoj
(се закапе) Почне да се капе.
Албански: lahet
(се закапе) Се искапе малку, набрзина.
Албански: lahet

избања повеќе

Види и: бања (несв.)
избањаат
Вид збор: Глагол, свршен
3аврши со бањање.
Албански: mbaroj larjen

изнабања повеќе

Види и: набања (св.)
(се) изнабањаат
Вид збор: Глагол, свршен
Се избања многу, доволно.

капе повеќе

капат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Мие, отстранува нечистотија од телото, бања.
Албански: laj
(се капе) се бања
Албански: laj

накапе повеќе

накапат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине доволно време во капење, бањање, се задоволи со капење, бањање.
Албански: lahem

окапе повеќе

окапат
Вид збор: Глагол, свршен
искапе, избања
Албански: dush
(се окапе) се искапе
Албански: dush

побања повеќе

побањаат
Вид збор: Глагол, свршен
Бања за кратко време.
Примери:
Го побања бебето.

покапе повеќе

Види и: капе (св. и несв.)
покапат
Вид збор: Глагол, свршен
Капе некого кратко време.
Албански: pikoj

пробања повеќе

пробањаат
Вид збор: Глагол, свршен
Искапе некого малку, набрзина, згора-згора.
Албански: laj pak a shumë
(се пробања) Се искапе малку, набрзина, згора-згора.
Албански: laj shpejt e shpejt