beam - онтологија

греда повеќе

мн. греди
Вид збор: Именка, женски род
Долго, дебело и право дрво што се користи за градба.
Албански: tra, direk
Употреба: Архитектура и градба
Спортска направа за вежбање гимнастика, направена од долго, дебело и право дрво со ногалки.
Албански: vegël, gjimnastikore, tra
Употреба: Спорт

зрак повеќе

мн. зраци
Вид збор: Именка, машки род
Насочен проток на определени честички или на енергија.
Албански: rreze
Употреба: Физика
Прави линии што поаѓаат од една точка во разни насоки.
Албански: rreze

лач повеќе

мн. лачи
Вид збор: Именка, машки род
зрак
Употреба: Поетски збор

табан повеќе

табанот
Вид збор: Именка, машки род
Дебела, голема греда.
Албански: tra, traversë
Употреба: Архаизам , Архитектура и градба

трегер повеќе

мн. трегери
Вид збор: Именка, машки род
главна греда, носач, потпор
Германски: Träger
Употреба: Архитектура и градба