become - онтологија

бидува повеќе

бидуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
станува
Албански: bëhet

направи повеќе

направат
Вид збор: Глагол, свршен
(се направи) Дојде во некаква состојба, се претвори во нешто, обично во негативна конотација.
Албански: bëhet, shëndrohet

стане повеќе

станат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие друг квалитет; добие некоја професија, чин, звање и сл.
Развие се некако.
Достигне до некаков размер.
Употреба: Разговорно
се образува, се здобие
Во состав со некои други зборови го изразува нивното значење.

станува повеќе

Види и: стане (св.)
стануваат
Вид збор: Глагол, несвршен
стане
Албански: bëhet
Примери:
(разг.) Што станува со книгата?

чини повеќе

чинат
Вид збор: Глагол, несвршен
станува
Албански: bëhem
Употреба: Разговорно