bedbug - онтологија

дрвеница повеќе

мн. дрвеници
Вид збор: Именка, женски род
Вид мал инсект, паразит што живее во дрвени предмети и се храни смукајќи крв од човекот и од некои животни.
Латински: Cimex lectularius Албански: lloj insekti, tartabiq shtrati
Употреба: Зоологија

кркушка повеќе

мн. кркушки
Вид збор: Именка, женски род
голема вошка
Албански: morr i madh
Употреба: Зоологија , Преносно значење

тавтабита повеќе

мн. тавтабити
Вид збор: Именка, женски род
Вид ноќен инсект кој се храни со цицање крв од човекот и другите топлокрвни животни.
Латински: Acanthia lectularia Турски: tahtabiti
Употреба: Архаизам , Зоологија

тафтабита повеќе

Види и: тавтабита (ж.)
мн. тафтабити
Вид збор: Именка, женски род
Вид паразит што се храни од крв.
Турски: tahtabiti Албански: tartabiqe
Употреба: Архаизам