before - онтологија

горе повеќе

Вид збор: Прилог
Во текст - претходно.

напред повеќе

Вид збор: Прилог
Однапред, за нешто што ќе биде.
Албански: para

пешин повеќе

Вид збор: Прилог
однапред
Турски: peşin
Употреба: Архаизам , Дијалектен збор

преѓе повеќе

Вид збор: Прилог
Пред кратко време, пред малку, неодамна.

преѓеска повеќе

Вид збор: Прилог
Пред кратко време, пред малку, неодамна.

претходно повеќе

Вид збор: Прилог
Што претходи на нешто.
Албански: para

рано повеќе

Вид збор: Прилог
Како компаратив и суперлатив порано, најрано - пред, пред нешто, одамна.
Албански: para

уште повеќе

Вид збор: Прилог
При негирање: пред да.