behave - онтологија

владее повеќе

владеат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се владее) се држи, се однесува
Албански: udhëhiqem

држи повеќе

држат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се држи) Се однесува на определен начин.
Албански: mbaj, qëndroj

обнесува повеќе

Види и: обносува (несв.)
(се) обнесуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) обносува

обносува повеќе

(се) обносуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се однесува, постапува на определен начин.

однесе повеќе

однесат
Вид збор: Глагол, свршен
(се однесе) Заземе став, реагира во определен момент или на дадена ситуација.
Албански: sillem

однесува повеќе

Види и: однесе (св.)
(се) однесуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
однесе

постави повеќе

постават
Вид збор: Глагол, свршен
(се постави) Заземе став, се стави во определен однос спрема средината (луѓето, појавите, настаните).
Албански: qëndrim