belong - онтологија

оди повеќе

одат
Вид збор: Глагол, несвршен
Спаѓа, влегува, се распределува во некој состав.
Албански: kalon

паѓа повеќе

Види и: падне (св.)
паѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Паѓа во дел, припаѓа.
Албански: takon

принадлежи повеќе

принадлежат
Вид збор: Глагол, несвршен
припаѓа
Употреба: Книжевен збор

припадне повеќе

припаднат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане нечија сопственост, се додели некому, стане негово.
Албански: takoj, përkas

припаѓа повеќе

Види и: припадне (св.)
припаѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Е сопственост на некого.
Албански: i takon, i përket

спаѓа повеќе

спаѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се однесува, припаѓа.
Албански: takon, përket
Примери:
Тоа не спаѓа во негов делокруг.