bend - онтологија

ведне повеќе

веднат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Витка на некоја страна, наведнува.
Албански: dredh

вие повеќе

вијат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави да биде криво.
Албански: lakon
се извива, кривуличи
Албански: lakohet
Употреба: Преносно значење
(се вие) Се витка, се превиткува, се свиткува.
Албански: lakohet

витка повеќе

виткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави да биде криво.
Албански: lakoj
(се витка) Се вие, се превиткува, се свиткува.
Албански: lakohet

грби повеќе

(се) грбат
Вид збор: Глагол, несвршен
се грбави, се подгрбавува
Албански: krruset
се наведнува
Албански: krruset

доизвитка повеќе

Види и: извитка (св.)
доизвиткаат
Вид збор: Глагол, свршен
Извитка до крај, сосема.

доискриви повеќе

Види и: искриви (св.)
доискриваат
Вид збор: Глагол, свршен
Искриви нешто до крај.
Албански: lakoj, shtrembëroj
(се доискриви) Се искриви до сосема крај.
Албански: shtrembëroj, lakoj

закриви повеќе

Види и: криви (несв.)
закриват
Вид збор: Глагол, свршен
Искриви малку.
Албански: lakoj pak, shtrembëroj

згрбави повеќе

згрбават
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да биде грбав, да стане грбав.
Албански: me grybë

извива повеќе

извиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
За пат, река - прави кривина, врти од правецот на протегање.
Албански: lakoj
Употреба: Географија
(се извива) За растение - се искриви.
Албански: përdredh

извие повеќе

Види и: извива (несв.)
извијат
Вид збор: Глагол, свршен
извива

извитка повеќе

извиткаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се извитка) Се свива, се криви.
Албански: përkulem

изврти повеќе

извртат
Вид збор: Глагол, свршен
(се изврти) Се насочи на некоја страна, се сврти менувајќи ја првобитната положба.
Албански: përkulem

искриви повеќе

искриват
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да стане нешто криво.
Албански: lakoj
(се искриви) Стане крив (за лица и за предмети).
Албански: lakoj

исповитка повеќе

Види и: извитка (св.)
исповиткаат
Вид збор: Глагол, свршен
Извитка нешто во голема мера.
Албански: lakoj
Извитка повеќе предмети.
Албански: lakoj
(се исповитка) се извитка
Албански: lakohet

каврадиса повеќе

каврадисаат
Вид збор: Глагол, свршен
прицврсти, спои, заглави, свитка
Турски: kıvırmak
Употреба: Архаизам , Разговорно

криви повеќе

криват
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави да биде нешто криво, извиткува.
Албански: lakoj
(се криви) Станува крив, подгрбавен и сл.
Албански: lakoj

кукали повеќе

(се) кукалат
Вид збор: Глагол, несвршен
се ведне, се подгрбавува

лакати повеќе

лакатат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се лакати) Се витка, се свиткува во облик на лак.
Албански: lakohet

наведне повеќе

наведнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се наведне) Се свие надолу.
Албански: kërrusem

нагрби повеќе

нагрбат
Вид збор: Глагол, свршен
(се нагрби) Подметне грб, се поднаведне за да стави товар.
Албански: kërrusem, përkulem

надвие повеќе

надвијат
Вид збор: Глагол, свршен
Се наведне, се надвиcне над некого, над нешто, се најде над нешто што е подолу, пониско.
Албански: kërrusem, lakoj

накриви повеќе

накриват
Вид збор: Глагол, свршен
Искриви, навали на некоја страна.
Албански: lakoj, kthej

повие повеќе

повијат
Вид збор: Глагол, свршен
свие, свитка, наведне
Албански: përkulem

подвие повеќе

подвијат
Вид збор: Глагол, свршен
Свие на некој начин.
Албански: hark
Свитка дел од телото под себе.
Албански: krrus
(се подвие) Се свие на некој начин.
Албански: përkulem
(се подвие) Се свитка поради нешто, обично од тежината или под некаков товар.
Албански: përkulem

подискриви повеќе

Види и: искриви (св.)
подискриват
Вид збор: Глагол, свршен
Искриви малку, до определен степен.
Албански: lakoj
(се подискриви) Се искриви малку, донекаде.
Албански: lakoj

покриви повеќе

Види и: криви (несв.)
покриват
Вид збор: Глагол, свршен
Криви малку, кратко време.

понастрани повеќе

Види и: настрани (св.)
понастранат
Вид збор: Глагол, свршен
(се понастрани) Се наведне, се накриви малку настрана.
Албански: përkulem, krrusem

попрекрши повеќе

Види и: прекрши (св.)
попрекршат
Вид збор: Глагол, свршен
(се попрекрши) За тело - се превитка, се свитка малку, донекаде.

потсвитка повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
Свитка малку, донекаде.
Албански: lakoj, krrus, shtrembëroj pak

превие повеќе

превијат
Вид збор: Глагол, свршен
свие, свитка, превитка
Албански: kërrusem
(се преви) Се свие, се наведне (од болка, удар, тежина).
Албански: kërrusem

превитка повеќе

Види и: превие (св.)
превиткаат
Вид збор: Глагол, свршен
превие
Албански: mbështjell
(се превитка) се подгрбави
Албански: krussem

преклони повеќе

преклонат
Вид збор: Глагол, свршен
Наведне, свие нешто.
Албански: lakoj
Употреба: Книжевен збор
(се преклони) Се наведне, се свие
Албански: lakoj

пресвие повеќе

пресвијат
Вид збор: Глагол, свршен
искриви, превие
(се пресвие) се искриви, се превие

принаведне повеќе

принаведнат
Вид збор: Глагол, свршен
Наведне, свие нешто надолу малку или уште малку.
(се принаведне) Се наведне, се свие надолу малку или уште малку.

свива повеќе

Види и: свие (св.)
(се) свиваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) свиткува

свие повеќе

свијат
Вид збор: Глагол, свршен
Придаде на нешто форма на дага, лак, наклони кон земјата.
Албански: shtoj
изврти, искриви
Албански: shtrembënoj
(се свие) Прими форма на дага, лак, наклони се кон земјата.
Албански: pranoj

свитка повеќе

свиткаат
Вид збор: Глагол, свршен
Придаде на нешто форма на дага, лак, наклони кон земјата.
Албански: ulem
(се свитка) Се искриви во вид на лак.
Албански: lakoj
(се свитка) Прими форма на дага, се наклони кон земјата.
Албански: merr fomë
(се свитка) Изврти, искриви; се наведне над нешто.
Албански: lakoj