betray - онтологија

забие повеќе

забијат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши предавство, предаде некого.
Албански: dërgoj
Употреба: Преносно значење

издаде повеќе

издадат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши предавство.
Албански: tradhtoj

накодоши повеќе

накодошат
Вид збор: Глагол, свршен
Поткаже, предаде, наклевети некого.
Турски: kodoş Албански: spiunoj
Употреба: Разговорно

одаде повеќе

одадат
Вид збор: Глагол, свршен
Поткаже, издаде, предаде некого.
Албански: lajmëroj tinzë, tradhtoj

окаже повеќе

окажат
Вид збор: Глагол, свршен
Открие, предаде тајна.

отчука повеќе

отчукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Пријави, поткаже некого.
Албански: lajmëroj tinës, tradhtoj
Употреба: Преносно значење , Разговорно

поткаже повеќе

поткаже
Вид збор: Глагол, свршен
Тајно пријави, издаде некого.
Албански: spiunoj

предаде повеќе

предадат
Вид збор: Глагол, свршен
Изневери, откаже верност, изврши предавство.
Албански: tradhtoj

провали повеќе

провалат
Вид збор: Глагол, свршен
Пробие, предаде обично тајна организација.
Албански: tradhtoj

продаде повеќе

продаде
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши предавство, предаде некого, изневери нешто.
Албански: shes, tradhtoj
Употреба: Преносно значење