blame - онтологија

вика повеќе

викаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Кара, прекорува, му упатува прекор (забелешки) на некого.
Албански: i bërtas, e qortoj

криви повеќе

криват
Вид збор: Глагол, несвршен
Обвинува некого.
Албански: fajëson

обвини повеќе

обвинат
Вид збор: Глагол, свршен
Припише, фрла вина на некого за нешто.
Албански: akuzoj, fajësoj

окриви повеќе

окриват
Вид збор: Глагол, свршен
Фрли вина на некого.
Албански: fajësoj

пререче повеќе

преречат
Вид збор: Глагол, свршен
префрли, приговори, прекори

пресече повеќе

Види и: сече (несв.)
пресечат
Вид збор: Глагол, свршен
Прекори со поглед.
Албански: fajsoj

префрли повеќе

префрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Пренесе одговорност.
Албански: hedh, fajësoj
Употреба: Преносно значење
Упати прекор, прекори, обвини.
Албански: fajësoj
Употреба: Преносно значење