blind - онтологија

жалузии повеќе

Вид збор: Именка, множина
Ролетни, капаци на прозорец или врата за регулирање на светлината и воздухот.
Француски: jalousie
Употреба: Архитектура и градба

слепеник повеќе

Види и: слепец (м.)
мн. слепеници
Вид збор: Именка, машки род
слепец

слепец повеќе

мн. слепци
Вид збор: Именка, машки род
слеп човек
Албански: i verbër, qorr
Употреба: Медицина
Човек што не забележува нешто.
Албански: i verbër, qorr
Употреба: Преносно значење

слепуток повеќе

Види и: слепок (м.)
мн. слепутци
Вид збор: Именка, машки род
слепок

ќорле повеќе

мн. ќорлевци
Вид збор: Именка, машки род
ќорчо

ќорчо повеќе

мн. ќорчовци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е ќорав.
Употреба: Разговорно