blink - онтологија

жмерка повеќе

жмеркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ги затвора и отвора очите брзо.

замига повеќе

замигаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да мига (со очите).

замижурка повеќе

Види и: мижурка (несв.)
замижуркаат
Вид збор: Глагол, свршен
За светлина, блесок - засветка, заблеска со мал интензитет.
Албански: vezullon
Употреба: Преносно значење

затрепка повеќе

затрепкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да трепка.

кимне повеќе

кимнат
Вид збор: Глагол, свршен
намигне
Албански: bën me sy

клепа повеќе

клепаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Трепка со очите.
Албански: vezullon

клепне повеќе

клепнат
Вид збор: Глагол, свршен
Трепне со очите, намигне.
Албански: kapsit sytë

мига повеќе

мигаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Несвесно спојува (затвора и отвора) клепки.

мигне повеќе

мигнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи едно cпојување на клепките.
Албански: bën me sy, kapsit sytë
Даде знак со око.
Албански: bën me sy

молскоти повеќе

Види и: молскот (м.)
молскотат
Вид збор: Глагол, несвршен
блеска, светка

покима повеќе

Види и: кима (несв.)
покимаат
Вид збор: Глагол, свршен
Намигне, кима со очите малку или кратко време.

поклепа повеќе

Види и: клепа (несв.)
поклепаат
Вид збор: Глагол, свршен
Клепа, трепка со очите малку, кратко време.

растрепка повеќе

растрепкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне почесто да трепка.
(се растрепка) Почне да трепка со очите или со трепкање даде некакви знаци.

стрепка повеќе

стрепкаат
Вид збор: Глагол, свршен
раздвижи, движи
Примери:
Стрепка со очите.

трепери повеќе

треперат
Вид збор: Глагол, несвршен
За ѕвезди, светлост воопшто - игра, трепка, мига.
Албански: xixëllon

трепка повеќе

трепкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
клепа
Албански: kapsitë
Примери:
Трепка со очите.
светка
Албански: vezullon
Примери:
Кандилцето трепка.

трепне повеќе

трепнат
Вид збор: Глагол, свршен
клепне
Албански: kapsit syrin
Примери:
Трепне со очите.

трепнува повеќе

Види и: трепне (св.)
трепнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
трепне
Употреба: Разговорно
Примери:
(разг.) Око не му трепнува.

чкрапне повеќе

чкрапнат
Вид збор: Глагол, свршен
намигне
Албански: bëj me sy
Употреба: Преносно значење