block - онтологија

барикадира повеќе

барикадираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Направи, прави барикада.
Албански: barikadoj, bllokoj

блокира повеќе

блокираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Направи, прави блокада, опколи, опколува, запре, запира нешто преку блокада.
Албански: bllokoj
Забрани, забранува, спречи, спречува исплата.
Албански: ndaloj, bllokoj
Употреба: Економија

загради повеќе

заградат
Вид збор: Глагол, свршен
Прегради, направи пречка на воден тек, пат и сл.
Албански: rindërtoj

зајази повеќе

зајазат
Вид збор: Глагол, свршен
Загради нешто со јаз.
Албански: bllokoj me jaz

запречи повеќе

запречат
Вид збор: Глагол, свршен
Постави преграда, препречи пат, отвор и сл.
Албански: bllokoj

затвори повеќе

затворат
Вид збор: Глагол, свршен
Препречи, спречи, забрани движење, минување.
Албански: mbyll, bllokon

испречи повеќе

испречат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави нешто напреку како пречка (на пат, на премин).
Албански: pengoj, bllokoj

прегради повеќе

преградат
Вид збор: Глагол, свршен
Попречи, препречи пат некому.
Албански: bllokoj

препречи повеќе

препречат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави нешто попреку, прегради пат, премин, пристап.
Албански: pengoj, bllokoj

пресече повеќе

Види и: сече (несв.)
пресечат
Вид збор: Глагол, свршен
Оневозможи, спречи понатамошно движење.
Албански: ndaloj

фати повеќе

фатат
Вид збор: Глагол, свршен
(се фати) За функцијата на некој орган - престане, се ограничи.
Албански: merr